Co jsou sacharidy? Co je glykemický index?

cukry

 

Co jsou sacharidy?

  • Jsou jedny ze základních přírodních látek v rostlinných i živočišných
    organismech.
  • Jsou důležitým zdrojem energie pro činnost svalů a mozku.
  • Měly by tvořit největší podíl energetického příjmu.

Sacharidy dělíme na komplexní a jednoduché (cukry). Jednoduchých sacharidů by z hlediska racionální a zdravé výživy měla strava obsahovat maximálně 10% z celkového příjmu. Jednoduché sacharidy – cukry se objevují zejména v ovoci, medu, všech cukrovinkách, mléku, mléčných výrobcích (ne zakysaných) a bílém pečivu. Pro zajímavost, jeden rohlík obsahuje cca 6 kostek cukru. Komplexní sacharidy jsou nejvýznamnějším zdrojem energie, která je navíc uvolňována postupně, tudíž udržuje pocit sytosti. Jsou obsaženy zejména v rýži (pozor na vysoký GI), bramborách, luštěninách, těstovinách, zelenině, ovoci, celozrnném pečivu, cereáliích a dalších. co jsou sacharidy

Co je glykemický index (GI)?

Glykemický index je číselné vyjádření jak moc a za jak dlouho po pozření určité potraviny dojde ke zvýšení hladiny cukru v těle. Cílem je udržovat hladinu cukru v krvi v rovnováze, tudíž je důležité hlídat si, jaké potraviny a s jakým glykemickým indexem jíme. Čím vyšší GI potravina má, tím vyšší je vzestup cukru a také následný propad. Tím tudíž vzniká rychleji hlad a chutě. Pro zdravou výživu bychom měli tedy volit raději potraviny s nižším GI. Nevhodné jsou např. bílé pečivo, bílá rýže, rozvařené těstoviny, houskové knedlíky, sladkosti, pivo apod. Pro představu uvádím níže tabulku několika základních potravin a jejich GI.

Do jídelníčku se tedy snažte zařazovat hlavně potraviny s GI pod 55 a vyvarujte se potravinám s vysokým GI nad 70. Glykemický index se ovšem dá snížit i působení ostatních látek, jako například přítomností tuků, vlákniny či bílkovin. Jak vidíte v tabulce, i způsob zpracování potravin je pro GI podstatný – brambory v troubě, bramborová kaše či brambory vařené ve slupce mají každé jiný GI. Také rozvařená rýže má vyšší GI než sypká, či rozvařené těstoviny oproti těstovinám tzv. al dente.

Glykemický index:

Nízký (pod 30) = vhodný
Střední (30 – 70)
Vysoký (nad 70) = nevhodný

tabulka GI

Doporučuji vytisknout si tabulku s hodnotou GI a přilepit na lednici, ať to máte stále na očích a můžete se kdykoli podívat na požadovanou potravinu.;-)

Pavel Václavík
Trenér, výživový poradce a masér. Autor ebooku Základní principy (nejen) tělesné proměny. Je průvodcem ke změně životního stylu. Jeho cílem je, aby lidé přebudovali své myšlení, své tělo a tím i svůj život.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

  • Odběr newsletteru

    Registrujte se a získejte online kurz změny životního stylu ZDARMA.

  • Kategorie